Ons innerlijk lichaam 

Over de pracht van ons lichaam 

Je lichaam ‘hebben’  als vreugdevol instrument (om te sporten enz.) is iets om eens bij stil te staan, bij de vreugde die ons lichaam ons kan geven.

Het gaat op deze pagina echter vooral over ons innerlijk lichaam, over dat we niet alleen een lichaam hebben, maar vooral ook een lichaam  zijn. We bedoelen daarmee dat je lichaam wel een gebruiksvoorwerp is om te handelen en te sporten, maar dat het ook een innerlijk gevoelszinstrument is waarmee je toegang krijgt tot wat je ervaart aan emoties. Het is de toegang tot je eigen innerlijk en dat is een handige weg omdat wij doorgaans te veel in ons zitten, in onze gedachten, in onze redeneringen.

(Wij zijn ons brein niet) 

Marjan Slob laat zien waar hersenwetenschappers stuiten op de grenzen van hun kunnen – soms zelfs zonder dat ze dat zelf in de gaten lijken te hebben. Zij brengt ons aller fascinatie voor hersenwetenschappen terug binnen gezonde proporties. Door precies te beschrijven wat er in een hersenscan gebeurt, waar iemand van heel lichaam wordt teruggebracht tot hoofd en daarna allerlei niet goed gedefinieerde  aannames op ons worden losgelaten, kun je zien hoe onwetenschappelijk zo een onderzoek kan zijn, waarbij de beleving van de mens gereduceerd wordt. Op die manier verbindt zij een bespreking van hersenwetenschap met wijsgerige antropologie en wetenschapsfilosofie. Met als kern steeds weer die drang om jezelf te begrijpen. Haar laatste boek heet Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest (Lemniscaat, 2016).

Zie verder bijvoorbeeld het werk van Markus Gabriel (Hoogleraar Kennistheorie in Bonn) over de obsessie van het eurocentrisme (Laatst bij een begrafenis van iemand die suïcide had gepleegd zei iemand me: “hij miste waarschijnlijk een stofje in zijn brein”).  Is daarmee de suïcide definitief  verklaard, de daad onvermijdelijk?. Waar laat ons dat als nabestaanden? Volgens hem gaan we onszelf niet beter begrijpen door ons brein te kennen. Ons neurofetisjisme is gevaarlijk denken vind hij.

Je innerlijk lichaam.

Dit lichaamsbesef, jouw eigen lichaamsbesef, is de directe toegang tot jouw geest, zei Aristoteles al. Het is de ingang naar een rijker, meer voller bestaan.

Zie eventueel ook hoe de psychotherapie zinvol het lichaam kan betrekken. Meer 

 

En vergeet niet de volgende video van Stine Jensen: die als filosoof ook ontdekte teveel in haar hoofd en haar gedachten te zitten, en dat ging veranderen. In de video vertelt zij daarover.

Naar een meer spiritueel leven. Stine Jensen

Print Friendly