Media en optimisme 

Sociale Media en optimisme

Interview over sociale  media en optimisme. Media leveren per definitie rampenkieuw, want die ik nieuw en vraagt aandacht. Maar we vergeten dat er ook positief nieuws is. Dat ontsnapt vaak onze aandacht. Het kan anders.
Het gaat fantastisch met de wereld.
Zolang je maar zicht houdt op het grote plaatje, zegt de Zweedse historicus Johan Norberg in zijn prikkelende boek Vooruitgang.
Tonie Mudde Uit de Volkskrant van 26-12-2016

Johan Norberg weet een leuke vraag voor bij het kerstdiner. Zodra de stemming enigszins somber wordt over de staat van de wereld, zeg dan hardop: wie zou er aan deze tafel nog in leven zijn zonder riolen, waterzuiveringen, intensieve landbouw, antibiotica en andere zegeningen van de moderne tijd?
De tante daar op links: waarschijnlijk gestorven in het kraambed. En haar dochter niet veel later aan ondervoeding.
De oom aan het hoofd van de tafel: geveld door een bacteriële infectie na een valpartij van niks, en anders wel door een kinderziekte die inmiddels door vaccins is uitgebannen.
Norberg zelf had waarschijnlijk niet eens het kleuterstadium bereikt: als 2-jarige kreeg hij hersenvliesontsteking, maar herstelde met moderne geneeskunde. En kijk ‘m nou eens, één bonk blakende gezondheid, vol vertrouwen in de toekomst.

Prijswinnend auteur met om zijn hals een slinger lovende recensies voor zijn nieuwste boek Vooruitgang, dat volgende maand in Nederland verschijnt. ‘Een explosie van gezond verstand’, aldus The Economist.

Het hele artikel

 

 

Het gebruik van media en selfies. Stress

Hoewel een te vaak gebruik van media en selfies tot stress kan leiden zijn  Internet en sociale media ook natuurlijke leuke communicatiemiddelen, die je goed leren formuleren en met vrienden om te gaan. Ze geven je ook een beeld hoe anderen op je reageren; zeker ook als je selfies plaatst. In de puberteit en de voorpuberteit is het een ongevaarlijke bezigheid om zicht op je zelf te krijgen. Als je een dochter hebt of een zoon, dan weet je dat.

Toch wordt er door ‘ wijze ‘ mensen ook op gevaren gewezen. Bekend is de suggestie dat je alleen de moeite waard bent en iets voorstelt als je beroemd bent en als alles in je leven goed lukt. Zo een suggestie kan je meer in verwarring brengen en onzeker maken, dan je op het eerste gezicht zou denken. Ook wordt alle pijn, mislukking en armpjes er verzwegen, terwijl die nou juist bij het leven horen. Je kunt niet zonder, ze zijn gewoon in ieders leven, je wordt er flink van en kunt er aan groeien tot een gelukkig en wijs mens. (Er is geen film waarin het niet eerst misgaat, en dan uiteindelijk een overwinning daarvan volgt. Een goede film geeft een beeld van hoe het leven werkelijk is). In obsessies voor media ontstaat in ons een onrust om als maar verder te kijken, om aan het ‘nu’ in ons geen aandacht te besteden en alleen maar aandacht te hebben voor het volgende, het volgende, het volgende, wat er nog niet is maar komen gaat. Dat is jachtigheid, consumentisme, geen echt genieten

Maar in deze website wil ik vertellen over 2 andere gevaren die jouw op een dwaalspoor kunnen brengen over wie je eigenlijk bent.

  1. er ontstaat gemakkelijk een verkeerd beeld van wie jij bent
  2. er ontstaat een verkeerd beeld over hoe de werkelijkheid en de toestand in de wereld is.
  3. Stress die ons lichaam niet verwerken kan

Vals zelfbeeld. 

Technologie en media hebben direct toegang tot onze gedachten, ze doen ons doen denken over onszelf. Deze verhalen die zich in onze geest gaan vestigen gaan ons zelfbeeld onbewust beïnvloeden, zonder dat we het goed in de gaten hebben. Zo ontstaat er een ‘minste’ in ons van wie we zouden zijn. Wat we vergeten is dat we dan alleen in onze gedachten zijn en die geven ons dan een slecht gevoel. We worden dan misleid, want we zijn komt alleen uit ons bestaan, ons zijn voort. In de stilte kunnen we er ons bewustzijn van worden dat het slechts onze (vaak ons misleidende) gedachten zijn en die geven ons een misleidend beeld van wie we echt zijn, ze zijn ons aangepraat, maar ze geven niet aan wie we echt zijn. Het zijn niet meer dan stemmen in je hoofd,meningen over jou..Die stemmen in je hoofd zijn niet de jouwe. Ze zijn ook duidelijk eendimensionaal en horen in het menu 1 van deze website uit, ze vinden plaats in ons dagelijks bestaan, en nog niet in menu 2 en 3 over bezield bestaan en bestaan in vol bewustzijn.

De echte stem die aangeeft wie jij bent kan alleen uit jouw eigen zijn voortkomen, die grote stille ruimte, die toegang geeft tot het mysterie van jouw bestaan, tot je verlangens, tot je behoefte aan compassie, tot je sluimerende vermogens. Daar kun je meer over lezen in andere submenu’s op deze website (bijv. contact met jezelf en in de afdeling over het ware zelf). Je kunt internet ook positief gaan gebruiken door meer van dit soort houding en bewustzijn in de wereld te brengen. Ik wil je daar best bij helpen (service)

Stress

Onze hersens zijn nog te weinig stress-bestendig tegen te veel informatievloed die via sociale media beschikbaar is en die wij de hele dag binnenkrijgen. Ons brein is nog te veel een vissenbrein, dat in alle rust in de donkere oceanen geniet; maar niet bestand is tegen een voortdurend bombardement van opwindende en stressverhogende info. Vanuit die stress kan ons lichaam allerlei kwalen oplopen en kunnen allerlei vermogens van ons minder werken. Vandaar, ga de natuur in; voeg stiltes in en gun je die.

Vereenzaming als probleem in een nieuw wereldbeeld.

Probleem is momenteel dat wij wel afhankelijk zijn van elkaar, zeker nu de hele wereld toegankelijk is, maar dat we geen diepere contacten meer aangaan ,aldus de beroemde socioloog Zygmont Bauman, m.n. in zijn boek Colleteral Damage. Door de sociale media nemen mensen gemakkelijk afscheid van hun vertrouwde omgeving, zijn niet meer plaatsgebonden, en vereenzamen in hun alleenheid en in verschillende identiteiten (meer) . Zij weten niet meer wie zij zijn. Zij worden door de digitale wereld steeds meer aangezet om banden te verbreken; het is gemakkelijk streek- en familiale banden te verbreken. Meer

Digitale verslaving

Digitale verslaving verhult zich in het feit dat internet tot onze gewone leefwereld behoort en is dan ook moeilijk aan te pakken. Pas wanneer iemand zijn leven in de digitale wereld als een probleem ervaart, is er een motivatie om het als probleem aan te pakken.
Wanneer iemand geleefd wordt door internet en geen controle meer heeft of hij op internet zal gaan, is er sprake van verslaving:. Het bekoorlijke lijkt dat iemand controle over alles heeft, en dat is een uitermate fijn gevoel. Maar dat is een illusie want het op internet willen gaan wordt dan een impuls waar iemand zelf geen controle meer over heeft en dat is verslaving. Van echt leven en genieten kan dan niet echt sprake zijn omdat men dan leeft onder – wat wel genoemd is- ’de druk van de beleving. Want ieder fijn beleven wordt verstoord door de drang om verder te gaan, verder, verder. Want van leven in het nu en echt tegenwoordig zijn bij wat er gebeurt en wat er momenteel is, kan dan geen sprake meer zijn (meer )

Spelen op internet, Facebook met vele internetvrienden, kan tijdelijk bevrediging geven, maar is geen oefening op de werkelijkheid beter aan te leren kunnen, waar je leven toch ook voor bedoeld is. Sommigen nemen zich bijvoorbeeld voor om maar een of twee maal per dag hun email te checken. Dat is een mooi voornemen, maar welke verslaafde houdt dat vol?

Als symptomen van een internetverslaving zijn genoemd:
– Humeurigheid
– Altijd aan internet of digitale media denken
– Het aantal uren dat je aan digitale technologieën spendeert niet kunnen controleren
– Meer tijd of een nieuw gadget nodig hebben om een bepaald gewenst gevoel te krijgen
– Ontwenningsverschijnselen vertonen wanneer je niet bezig bent met digitale technologie
– Je sociale leven dat lijdt onder de verslaving

Selfies 

Selfies maken is voornamelijk een onschuldig tijdverdrijf, maar er is een oud verhaal en zorg dat dat je niet gaat gebeuren. In het oude Griekenland is het verhaal bekend van Narcissus die zich zelf in de spiegel van de vijver zag en verliefd werd op zichzelf, hij viel samen met zijn uiterlijk beeld. Zijn ego ging met hem op de loop, hij vond alleen nog maar zijn eigen beeld belangrijk en verloor het belang van anderen, van meeleven, van compassie helemaal uit het oog.

Hij werd een vervelend narcistisch eigenwijs kereltje. Wees met selfies niet alleen maar bezig met wat de wereld moet weten over jou!

 

Filosoferen over de media

Ze filosofeert met kinderen. Bijvoorbeeld over het verschil tussen een mening en een feit. Nodig om het nieuws zelf van waar en onwaar te leren onderscheiden. Sabine Wassenberg. zie haar bedrijf : WonderWhy.  Aanbevolen.

Print Friendly