Indiaanse spiritualiteit

Bij veel volkeren bestaat er een soort van natuurlijke religie (religie is letterlijk: verband tussen dingen). We zijn afhankelijk van water, voedsel enz. Dat vraagt om eerbied voor die ‘goden’.
In de Indiaanse werkelijkheidsvisie is alles ongekend veel samenhangender dan in de modern-Westerse. In de uitspraak ‘dat is een goede hond’, is ‘goede’ meer een substantief dan een adjectief. Bij de Indianen. ‘Hond’ is niet ingedeeld in de hierarchische structuren van intellectuele categoriën die in het algemeen bekend staan als ‘objecten’; dat is buiten de traditionele Indiaanse zienswijze. Ze hebben het hier dus over ‘hondachtige goedheid’, goedheid zoals deze hier verschijnt in de ervaring die je zelf meemaakt, in dit geval in je gevoel met een hond.
Dat is niet rationalistisch, maar emotioneel en heel dicht bij je gevoel . Het wijst op een emotioneel verband met de natuur en alles om je heen.
Het levert een eerbied op voor alles.
Zorg voor het milieu werd hun al met de paplepel ingegoten. Het is daar altijd een grote WAARDE geweest.
Waarden (bijvoorbeeld ‘cultuur’) zijn empirischer en soms meer aanwezig dan s losse objecten. De kachel als ‘oorzaak’ en de vloeken als ‘gevolg’ worden pas achteraf geconstrueerd vanuit de ervaring.
De Indiaanse samenleving kent vele samenhangende waarden en vizioenen. (Naar Robert Pirsig in ‘Lila’. (bekender als schrijver van ‘Zen en de kunst van het motorrijden’)). Een schitterend en belangrijk boek.
Verder geven de boeken van Castaneda veel info over de indiaanse cultuur.

Een oefening uit dat boek gebruik ik wel eens in mijn trainingen. Castaneda komt bij een wijze Indiaan om van hem te leren. Deze zegt: ‘zoek maar eerst een goede plek voor je zelf om te zitten’. De man kijkt en gaat ergens gewoon maar zitten.
De Indiaan schudt zijn hoofd en zegt nee, dat is nog niet jouw plek.
Castaneda blijft de hele nacht zoeken en proberen. Leer t zichzellf beter waarnemen en kennen. Wordt zich bewust van de invloed van zijn omgeving en of hij dichtbij of verderaf zit. Enzovoorts, enzovoorts.

Terug naar verzamelpagina over godsdiensten en religies van volkeren.

Print Friendly, PDF & Email