SEKSUALITEIT BIJ OUDEREN

Laten we het laatste taboe op seksualiteit bij ouderen ook opruimen . Het is nu de 2e maal binnen veertien dagen dat een taboe in
het praten over seksualiteit in stand gehouden wordt in de media.
Vanavond in zomergasten over ouder worden, de suggestie dat seks in ouderdom normaal is ‘zoals uit onderzoek blijkt’ wordt er dan aan toegevoegd en als het niet lukt, dan maar viagra of een kunstpenis.

Veertien dagen geleden in deze krant trapt Arjan Peeters de man in plaats van de bal in een recensie
op iemand die het niet bestaan van seks in een gezonde relatie verdedigt. Peeters zou beter moeten weten dat het woord ‘seks’ een armoede in onze taal is,omdat we nog geen taal toelaten met meer nuances. Als seksuoloog heb ik veel ouderen die geen ‘seks’ meer hadden, ongelukkig zien raken omdat ze meenden nu niet normaal te zijn en niet te voldoen aan de norm of elkaar daarover verwijten maakten.

Ik heb oudere weduwnaars gezien die een ontroerende relatie op hun oude dag vol lichamelijke tederheid en aanraking uitmaakten omdat ze bang waren ‘hem’ niet meer omhoog te krijgen.
Schei nou toch eens uit met dat machogedoe en die simulatie van de voortplantingsakt als je dat niet
meer wil omdat het niet meer bij je past.

Je gaat als je oud bent toch ook geen hoge bergen meer beklimmen vol barstende opwinding, terwijl je wel vertrouwd en heel gezellig
samen een vlakke wandeling maakt omdat dit veel natuurlijker is en beter bij je past.
Wie de eerste op de TV die zegt dat hij niet meer neukt? Meer…

bekijk de beroemde curve van Masters en Johnson maar eens in de afbeelding hieronder.

Er is in het ‘voorspel’ veel meer interactie (activiteit en lieve tederheid) dan in toppunt: dat heet solofase en dan bij je veel meer alleen in je eigen beleving. Dus waren als je oud bent menen dat je samen per sé zou moeten neuken! (zie ook onder mannen en seksualiteit.)

Print Friendly, PDF & Email